6. Példa osztályok és metódushívás tesztelése

témakör: SaaS és Intranet

Az SaaS metódusok jelentős része osztályokon (típusos, hierarchikus adathalmazokon) keresztül kommunikál. A bemenő adatok szinte kivétel nélkül XML formátumúak, gyakran a visszaadott érték is struktúrált adat (JSON formátum). Az osztályok forráskódban történő definiálása után szükség van egy olyan formátumú XML fájlra, amely megfelel az osztálynak.

 

Példa osztály letöltése

Ilyen példa osztály tölthetünk le a metóduslista egyik osztályára kattintva. Az osztály lehet bemenő paraméter vagy eredmény.

A kattintás után a böngésző felajánlja az osztályt letöltésre. A példa fájlban minden mező a neki megfelelő adattal ki van töltve, listák és tömbök esetén 3-5 példa adat jelzi, hogy ismétlődési lehetőség is adott.

Adatkitöltő próbaform használata

A letöltött és esetleg módosított XML formátum elküldéséhez nincs szükség külön alkalmazásra. A metódus neve melletti kis “cetlire” kattintva egy olyan, böngészőben megjelenő felületet kapunk, amelyen keresztül az XML fájl (vagy bármilyen más paraméter) elküldhető a metódusnak. Az elküldés után a végeredmény is elemezhető. A végeredmény lehet valamilyen hibakód, XML eredmény vagy információ arról, hogy egy fájl letöltődne.

A próbaform egy külön ablakban jelenik meg és az alábbiak szerint néz ki

Az eredmény csak akkor jelenik meg, ha a “Send data” gomb használatával az adatokat elküldjük. Az ablak korlátlan alkalommal használható, az elküldött adatok az adatbeviteli mezőkben újra megjelennek.

Hozzászólok