1. SaaS = Software as a Service

témakör: SaaS és Intranet

A SyX beépülő modulok a v1.74-es verziótól alkalmasak külső kérések kiszolgálására is, azaz SaaS providerként is működnek.

 

Eddig a SyX beépülők funkciója az volt, hogy a meglévő funkciókat egészítsék ki, új menüpontokat vagy vezérlőket hozzanak létre, illetve beépített időzítőkkel rendszeresen műveleteket végezzenek. Ezek a műveletek használhattak Internetes kommunikációt, de a műveletet a Symbol Ügyvitel kezdeményezte. Eddig.

SaaS kiszolgálóként a SyX-ek egy megadott TCP porton keresztül HTTP kommunikációt folytatnak, kéréseket fogadnak és kiszolgálják azokat. A kiszolgálás járhat szöveges/XML eredménnyel, amelyet a metódusok vissza tudnak küldeni. Az SaaS szolgáltatást típusos metódusokkal tudjuk feldolgozni, minden adat a C# nyelv szintaktikája alapján jelenik meg a SyX-ben. Mindezt egyéb webkiszolgáló (IIS, Apache) nélkül.

 

Mi szükéges hozzá, hogy SaaS szolgáltatásokat tudjunk létrehozni?

A SyX beépülőben meg kell adni az alábbi attribútumot, amelyben beállíthatjuk, hogy melyik porton fogadjuk a kéréseket:

[WebPort(8800)]

Ezután a SyX (akár a fejlesztői konzolból indítva) a 8800-as porton hallgatózik és a böngészőbe beírva az alábbi linket, működőképes választ kell kapnunk: http://localhost:8800/

A böngészőben megjelenik a SyX neve, ikonja és a SyX kiszolgálható metudósok listája, mint az alábbi képen:

A linkekre kattintva azonnal meg is tudjuk hívni a metódusokat, azok eredménye a böngészőben fog megjelenni.

Az SaaS működés elve, hogy a megfelelően paraméterezhető metódusokat HTTP kérésék (POST vagy GET) segítségével meghívjuk, majd amennyiben azok valamilyen eredménnyel érnek véget, arról értesítést kaphatunk. A végrehajtott műveletek lehetnek:

  • Lekérdezések: A paraméterül átadott adatok alapján egy lekérdezést állítunk össze, amely akár nagy méretű adathalmazt is visszaadhat eredményül.
  • Műveletek: A paraméterül adott adatok alapján valamilyen műveletet végzünk, amelynek bizonyos esetekben eredménye is lehet. Ilyenkor egy nem VOID metódust kell létrehozni.

Fontos ismételten hagnsúlyozni, hogy az SaaS működéshez nincs szükség semmilyen egyén webkiszolgálóra (IIS, Apache).

Hozzászólok